Mâncăruri tradiționale de sărbători în lume

Masa de sărbători arată puțin diferit de la o țară la alta. Ce se pune pe masa de Crăciun în lume?

Suedia

În Suedia, felul de mâncare tradițional este un fel de budincă din orez și lapte, cu scorțișoară și migdale dar și diverse tipuri de pește. Adulții se delectează cu vin fiert cu miere și fructe uscate, care se numește Glögg.

Franța

Probabil că cel mai tradițional fel de mâncare, care este de fapt un desert, este Bûche de Noël, adică o prăjitură în forma unui trunchi de copac. Este un fel de ruladă din aluat de pișcoturi, umplută cu o cremă, de exemplu de cafea sau de ciocolată. Arată superb pe masa de Crăciun, decorată cu figurine din pastă de zahăr în formă de brazi, ciuperci sălbatice sau oameni de zăpadă.

Danemarca

În Danemarca, mâncarea tradițională de Crăciun o reprezintă friptura de gâscă la cuptor cu mere. Se mai servește și o budincă dulce de orez cu scorțișoară, numită ris a la mande, fiindcă are în ea o migdală ascunsă iar cel care o găsește primește un cadou și , mai mult decât atât, va avea noroc în anul următor.

Ungaria

Un fel tradițional de mâncare de sărbătoare în Ungaria este gulașul de mistreț dar și ciorba de pește. Ambele bine condimentate, bineînțeles, cu ardei iute. La desert, ungurii mănâncă cu mare plăcere ruladă cu mac.

Finlanda

În Finlanda, Ajunul Crăciunului este petrecut în… saună 🙂 Iar seara, devreme, în jurul orei 17/18 toată lumea se așază la masă – atunci se servește șuncă și o mâncare de legume coapte în cuptor, de exemplu napi sau morcovi; o altă mâncare des întâlnită este salata de sfeclă roșie.

Anglia

În Anglia se mănâncă, conform tradiției, curcan – acesta este umplut cu diverse umpluturi precum castane comestibile, cartofi sau ceapă coaptă sau pătrunjel. Vedeta cinei de sărbătoare este budinca festivă cu stafide și brandy – preparată după o rețetă care diferă puțin de la o gospodărie la alta.
Dar ce se bea la masa de sărbătoare? În Polonia și în Ucraina se servește tradiționalul compot din prune și mere uscate. Și oricând va fi o alegere bună un suc de fructe 100% sau sucurile de legume (neapărat din legume verzi), care ajută digestia.