Fem overraskende forårsblomstrer

 

Blomstrende planter er altid velkomne, men især om foråret. Ikke kun fordi det giver din have duft, farve og munterhed. Efter vinteren tæller hver indfødt blomst som føde for insekter som bier. Vi fremhæver fem overraskende forårsblomster, som du kan nyde i din have.

1. Specialpærer
Krokus, påskeliljer og tulipaner klarer sig altid godt som forårsblomster. Der er dog flere overraskende blomsterløg, for eksempel Iris. Disse løg producerer smukke lilla blomster. Ikke alle iris er hårdføre, og løgene er nogle gange påvirket af fugt eller fodring af vandmus. Læg dem derfor i en stor gryde, der dræner godt. Stil en fin krukke ved hoveddøren, på altanen eller på din terrasse.

iris i en gryde
2. Stauder: Lungeurt og Cyclamen
Stauder, der blomstrer tidligt? Variation nok. Overvej cyclamen. Det fungerer ikke bare godt derhjemme. Sorten Cyclamen coum er en tidlig blomstrende. Der er mange sorter med hvide, lyserøde og lilla blomster.

Lungeurt er en meget stærk plante, der ikke er særlig mærkbar, undtagen i det tidlige forår. Så er det ikke kun de prikkede blade på disse stauder, der er de første over jorden. De blå, lyserøde og lilla blomster vil også dukke op i din have. Fordi denne staude er hjemmehørende, kan bier finde føde der. Der er også smukke sorter, såsom Pulmonaria rubra, med klare røde blomster.

3. Tidlig blomstrende klematis
Der er mange typer af Bos-vin eller Clematis. En overraskende sort er Clematis armandii. Den blomstrer med hvide, stjerneformede blomster. De dufter vidunderligt, blomstrer med mange blomster og forsyner din have med smukke hvide blomster allerede i april.

Clematis armandii med hvide, stjerneformede blomster
4. Blomstrende træer og buske
Træer som forårsblomster? Ja selvfølgelig! Tulipantræet eller magnoliaen er et vidunderligt eksempel. I en lille have anbefales den kompakte sort ‘Genie’ med sine røde blomster. Troldnøden eller Hamamelis blomstrer allerede i februar med gule og orange flammeformede blomster på grenene. Troldnøden er hårdfør. Den kræver meget plads og egner sig derfor kun til en stor have, hvor den får al pladsen. Troldnøden kan godt lide let sur, humusrig, veldrænet jord. Blomsterne dufter vidunderligt og er slående gule.

troldnød
En speciel busk er papirbusken. Grenene og formen minder lidt om Hortensiaen, men ellers er der ingen lighed. Edgeworthia chrysantha ‘Grandiflora’ har smukke store sfæriske blomster. Blomstringen starter allerede i januar og fortsætter indtil april. De kugleformede blomster består af flere bløde, behårede gule blomster. De dufter bemærkelsesværdigt sødt som honning.

5. Årlige blomstrer: Primrose
Primrose eller Primula er en smuk etårig, der er til salg i massevis. Gå efter en anden sort, såsom blomsterne med stilk. Bulb Primula er også smuk med hvide og lilla blomster, der vokser i en sfærisk form. Bulb Primula kan lide at være i halvskygge i normal til fugtig jord.

Hvornår skal du plante forårsblomster? For at nyde forårsblomster skal du planlægge og have lidt tålmodighed. Dem planter du om efteråret, så du kan nyde dem efter vinteren. Det gælder såvel blomsterløg som stauder og buske. Klematis blomstrer på træet fra det foregående år, så beskær det ikke for meget efter blomstring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Havens Skønhed: Et Sted for Ro og Forbindelse til Naturen

Haven er et sted, hvor vi kan finde fred og forbindelse til naturen. Uanset om det er en lille baghave,…

Det er de fem smukkeste klatreplanter

  Klatreplanter byder på mange fordele i enhver have og på hver altan: De går op i højden og er…

Kristtorn

Kristtorn er tobo, hvilket betyder, at hver enkelt kristtornplante enten er han eller hun. Buske af alle arter er nødvendige…